Εξ αποστάσεως ιδιαίτερα – αξίζει τον κόπο;

Εικόνα από εξ αποστάσεως μάθημα μέσω skype και χρήση ipad

Εξελίσσεται μια μεγάλη κουβέντα με τα υπέρ και τα κατά της απομακρυσμένης εκπαίδευσης σε σύγκριση με την κλασσική δια ζώσης εκπαίδευση. Πλανάται λοιπόν η ερώτηση, αξίζουν τον κόπο τα ιδιαίτερα μαθήματα εξ αποστάσεως; Καθένας ανάλογα το ρόλο του (εκπαιδευτής ή εκπαιδευόμενος) βλέπει θετικά και αρνητικά στη διαδικασία της εκπαίδευσης. Στην εποχή μας, με χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας, η εξ αποστάσεως διδασκαλία μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο.

Θετικά

Με την εξ αποστάσεως διδασκαλία (ιδιαίτερα και φροντιστήρια) ο φοιτητής:

  1. Γλιτώνει την κούραση και το χρόνο της μετακίνησης από το σπίτι του στην αίθουσα διδασκαλίας.
  2. Στο τέλος του μαθήματος έχει σε pdf τις σημειώσεις του έτοιμες, μιας και αυτές καταγράφονται με ηλεκτρονικό μέσο στον υπολογιστή.
  3. Στη διάρκεια του μαθήματος ο υπολογιστής σου επιτρέπει να κάνεις εύκολα σχήματα, να φέρνεις στο προσκήνιο εικόνες και σχήματα από βιβλία και το διαδίκτυο. Έτσι κάποιες έννοιες γίνονται καλύτερα κατανοητές.

Αρνητικά

Τα αρνητικά της εξ αποστάσεως διδασκαλίας για το φοιτητή είναι ότι

  1. Χάνεται η αμεσότητα και ζωντάνια της διδασκαλίας όταν δεν έχεις απέναντι σου τον καθηγητή.
  2. Μπορείς εύκολα να χάσεις τον ειρμό της σκέψης σου και να αφαιρεθείς ή να χαζέψεις σε κάτι άλλο εκτός υπολογιστή κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
  3. Δύσκολα ο φοιτητής δείχνει κάποια απορία στον καθηγητή ή κάποιες δικές του σημειώσεις ζωντανά την ώρα του μαθήματος.

Σίγουρα το ζήτημα έχεις και πολλές υποκειμενικές διαστάσεις και σίγουρα οι προτιμήσεις είναι διαφορετικές ανάλογα το φοιτητή. Πολλές φορές όμως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί μονόδρομο όταν φοιτητής και καθηγητής δεν κατοικούν στην ίδια πόλη ή κοινωνικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν.

Στον Άβακα, χρησιμοποιούμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (ιδιαίτερα μαθήματα και συμβουλευτική) από την πρώτη ημέρα ίδρυσης μας. Τα μαθήματα γίνονται με χρήση της τεχνολογίας (ειδικές κάμερες, ψηφιακή γραφίδα, apple pencil) ώστε να μην χάνεται καθόλου η ποιότητα μετάδοσης της γνώσης.

Μπες στο δίκτυο του Άβακα και δες την προσπάθειά σου να απογειώνεται όπου και να μένεις.